Ansökan görs via Västerås stads gemensamma kösystem, och samma regler gäller som för kommunala förskolor. Här får du också veta att ditt barn är försäkrat under tiden på förskolan, och du kan läsa om föräldraavgifter samt andra praktiska detaljer. Det är en bra plats att börja på om du vill få en översikt över vad som gäller.
På nedanstående länkar hittar du information om placering, regler, avgifter och försäkring i Västerås.
Bra att veta för dig som är föräldraledig
Barn som har föräldrar som är föräldralediga för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola tre timmar per dag eller 15 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.
Du ansöker och ändrar anledning till plats i Västerås stads e-tjänst.
Den som är gravid och har ansökt om föräldrapenning eller graviditetspenning före förlossning, erbjuds att ha det äldre syskonet på förskola i samma omfattning som före föräldraledigheten. Det gäller också om båda föräldrarna har föräldrapenning före förlossning.
Om båda föräldrarna ska arbeta eller studera istället för att vara föräldralediga med ett yngre syskon, ska arbetsgivarintyg eller studieintyg lämnas in för att äldre syskon ska beviljas mer än upp till 25 timmar per vecka.
För att rätt antal timmar ska erbjudas ditt barn när du arbetar eller studerar under föräldraledighet, behöver Västerås stad få in aktuellt arbetsgivarintyg och/eller registreringsintyg för studier från båda vårdnadshavarna.
Arbetsgivarintyget ska visa:
- Att du arbetar under tiden det finns barn hemma som inte har plats i förskola/pedagogisk omsorg.
- Hur mycket du arbetar, till exempel 100 procent.
- Kontaktuppgifter och underskrift från närmsta chef.
- Intyget får vara högst två veckor gammalt.
Registreringsintyget för studier ska visa:
- Namn och personnummer på den som studerar.
- Hur länge studierna pågår.
- Hur mycket du studerar, till exempel 100 procent.
Intygen gäller högst sex månader, om arbetet/studierna pågår längre behöver du komma in med nytt intyg.
Förskolan kan under studieperioden begära in intyg som visar att du deltar i dina studier. Lämnar du inget intyg får barnet de timmar i verksamhet som föräldralediga har rätt till.
Västerås stad lämnar uppgifter om att du studerar under föräldraledighet till Försäkringskassan. Du behöver därför själv kontrollera med Försäkringskassan om du har rätt till föräldrapenning under studieperioden.
Bra att veta för dig som är arbetssökande
Du som är arbetssökande, ska erbjudas eller få behålla plats i förskola eller pedagogisk omsorg för ditt barn totalt 20 timmar per vecka. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år kan barnet få upp till 25 timmar per vecka.
Du ansöker och ändrar anledning till plats i e-tjänsten.
Bra att veta för dig som är studerande
Du som studerar ska erbjudas plats för ditt barn utifrån studietid. För att styrka behovet ska föräldrarna på begäran lämna in intyg. Om intyg inte lämnas in inom begärd tid kommer barnets tid i förskola att sänkas till 20 timmar per vecka.
När barnet har rätt till förskola på grund av vårdnadshavares studier gäller antalet timmar för tid i förskola i 6 månader. Om studier fortsätter efter 6 månader ska vårdnadshavare uppdatera behovet i e-tjänsten för förskola och fritidshem. Om vårdnadshavare inte gör en uppdatering kommer barnets tid i förskola att sänkas till 20 timmar per vecka.
Avbryter du eller är klar med studierna ska du ändra anledning till plats i e-tjänsten.